1. etapa cilj v Beljaku

22.06.2009

Prvo etapo letošnje 16. kolesarske dirke Po Sloveniji je dobil danski kolesar Saxo Banka Jakob Fuglsang. Izvrsten drugi je bil Tomaž Nose ( Adria Mobil), tretji pa Mitja Mahorič ( Radenska KD).

Etapa se je začela precej zaspano. Kmalu pa je potegnil mladi kolesar reprezentance Slovenije - Alan Majeršič, ki si je uspel privoziti celo devetnajst minut naskoka. Sledil mu je Novomeščan Primož Šegina v dresu Motomata, ki pa ga žal ni uspel ujeti. Zaradi dveh "defektov" nad Kobaridom in izgubljenemu času se je Šegina odločil počakati glavnino. Majeršič pa sam tudi ni zmogel peklenskega tempa, ki so ga na čelu glavnine narekovali kolesarji Adrie. Ujet je bil po 170 kilometrih bega v vznožju Vršiča.

Na Vršič je kot prvi prikolesaril zmagovalec etape Jakob Fuglsang, le slabo minuto za njim pa Tomaž Nose. Enako je bilo tudi na Korenskem Sedlu. Spust proti Beljaku pa je bil namnjen le ohranjaju prednosti Fuglsanga. Kot drugi z minuto zaostanka je skozi cilj pripeljal Tomaž Nose (Adria Mobil), tretji pa Mitja Mahorič iz kranjske Save.

Z dosežkom svojih fantov je bil zadovoljen tudi novomeški strateg Milan Eržen, ki je že napovedal zmagovalca letošnje dirke Po Sloveniji....

Jakob Fuglsang je po etapi oblekel kar tri majice. Modro, najboljši kolesar po točkah, pikčasto za najboljšega gorskega kolesarja in seveda rumeno za najboljšega v skupni razvsrtitvi. Belo majico za najboljšega mladega kolesarja pa bo na jutrišnji drugi etapi nosil Blaž Furdi iz kranjske Save.

(vir - www.radiokrka.com)