Nose: Rabim čas, da pridem k sebi

03.04.2008

V začetku marca 2008 je Tomaž Nose sporočil javnosti, da ga je športno arbitražno sodišče (CAS) v Lusanni opralo vseh sumov jemanja nedovoljenih poživil. "Moralnega" zmagovalca dirke po Sloveniji v letih 2006 in 2007 so namreč krivili, da je jemal nedovoljena sredstva – testoviron -, katerega je uporabljal pri zdravljenju osteoporoze. Zataknilo se je pri tem, da Nose ni posredoval Mednarodni kolesarski zvezi (UCI) ter Svetovni protidopinški agenciji (WADA) potrdila, da so mu zdravniki dovolili jemanje testovirona. "Res, da je vsega konec, vendar se v moji glavi prepletajo številne misli. Decembra sem še treniral na polno in rezultati testiranja na Športni fakulteti v Ljubljani so pokazali, da še nikdar nisem bil tako dobro pripravljen, vendar se je v zadnjem obdobju moja glava znašla na razpotju. Nisem mogel več opraviti peturnega treninga. Že po eni uri vožnje sem nehal, kajti nisem bil osredotočen na kolesarjenje, temveč na druge stvari. Spraševal sem se, zakaj se je to dogodilo meni…" je za Sportal povedal Nose.

Podpora kluba, družine mu veliko pomeni A to ne pomeni, da se je športna pot kolesarja (21. aprila bo dopolnil 26 let), ki aktivno vrti pedala vse od leta 1993, končala. Nasprotno, trdi Nose: "Potrebujem počitek. Vso to čakanje pri procesu se je predolgo vleklo in je pustilo posledice na meni. Rabim čas, da pridem k sebi. Ko bom ponovno začutil, da se lahko v celoti posvetim kolesarstvu, bom začel na polno trenirati. Koliko časa bom potreboval za počitek, ne vem. Upam, da se bom vrnil kar se da hitro. Sreča, da imam okoli sebe tako dobre ljudi, ki mi stojijo ob strani. Tu mislim na družino, prijatelje, člane kluba – še posebej direktorico kluba Mojco Novak -, ki pravi, da so mi vrata kluba venomer odprta. Zelo sem jim hvaležen, ker verjamejo vame. To me drži pokonci. Se pa zavedam, da bom težko shajal brez kolesa, ki me spremlja praktično že vse življenje."

Tomaž Nose je slovenskemu kolesarstvu dal veliko. Najbolj se je izkazal na domači dirki po Sloveniji. Traso je najhitreje prekolesaril kar dvakrat, in sicer leta 2006 in 2007, vendar so mu naslov iz leta 2006 odvzeli. Odlično je branil barve tudi v tujini, zato mu lahko le zaželimo čim hitrejšo vrnitev na ceste, kajti na njih je doma in na njih zna "pocrkljati" slovenske ljubitelje kolesarstva.

(vir - Siol.net)