Nose junak domače dirke

11.06.2006

Novo mesto - Na cilju 13. kolesarske dirke po Sloveniji v Novem mestu se je zgodilo tisto, kar se je dalo predvidevati že po sobotni, kraljevski etapi na Vršič. Slovenski kolesarji so pobrali smetano, zmagovalec pa je postal mladi tekmovalec Adrie Mobil Tomaž Nose, ki si je v štirih dneh po približno 900 kilometrih priboril 27 sekund prednosti pred rojakom iz Perutnine Ptuja Juretom Golčerjem, čast tujcev pa je s tretjim mestom, a že z velikim zaostankom dveh minut in 21 sekund, rešil lanski zmagovalec Poljak Przemyslav Niemiec. Zadnjo, četrto etapo je v sprintu glavnine dobil Borut Božič, kar je njegova druga etapna zmaga.

Kot je na večetapnih dirkah tradicija, zadnja etapa praktično ni odločala o ničemer več. Skupna zmaga je pred zadnjim dejanjem v 99 odstotkih primerov že oddana in tudi tokrat je bilo tako. Nekaj napadov je sicer bilo, a kot so vsi pričakovali, jo je odločil sprint glavnine. V njem pa je imel znova glavno besedo sprinter Perutnine Ptuja Borut Božič, ki je po prvi zabeležil še zmago v zadnji etapi, z dvema etapnima uspehoma pa se je izenačil s končnim zmagovalcem Tomažem Nosetom.

"Ob takem moštvu, ki mi je v zadnjih dveh kilometrih spet pripravilo odličen položaj za sprint, zmagovati ni težko," je bil po 25. letošnji zmagi svojega moštva zadovoljen Idrijčan, ki pa je priznal, da je njegov trener pred etapo dal drugačne napotke. Njihov glavni kandidat za sprint bi namreč moral biti v svojem rojstnem mestu Boštjan Mervar. Rekorder po etapnih zmagah na dirkah Po Sloveniji pa je že pred bojem za najboljše izhodišče zaradi manjše nesreče zaostal, tako da je njegovo vlogo uspešno prevzel Božič.

Tomaž Nose, nosilec rumene majice, je imel med etapo manjše težave. Počila mu je namreč zračnica, toda ob pomoči klubskih kolegov, ki so bili ves čas ob njem, je hitro ujel glavnino. V njej je kolesaril do konca, v sprintu se ni izpostavljal, na koncu pa se je zasluženo veselil svojega verjetno največjega uspeha v karieri. "Po ponesrečeni lanski sezoni pri Phonaku je to obliž na rane. Dirka Po Sloveniji je bil glavni cilj naše ekipe in veseli smo, da smo ga izpolnili. Sam nisem bil med favoriti, toda dokazal sem dobro pripravljenost. Na klancih sem dobil dobil dve etapi in zasluženo zmagal," se je na cilju smejalo 24-letnemu Nosetu.

V zadnji etapi pa so se vendarle še odvijali boji za posamezne majice. Pred startom so bile vse v lasti Novomeščanov, Nose je bil lastnik kar treh, radler majico za najboljšega mladega kolesarja je uspešno branil Robert Kišerlovski. A za Noseta je bila prioriteta rumena, tako da je izpustil drugi dve. Pikčasto za najboljšega na gorskih ciljih mu je "ukradel" Matej Gnezda (Radenska Power Bar), modro za razvrstitev po točkah pa Božič. Moštveno so vodstvo zadržali tekmovalci Perutnine Ptuja.

(vir - Delo)