Slavje Slovencev

09.06.2006

Slovenski kolesarji so na Sveti Gori slavili trojno zmago. Zmagal je Tomaž Nose, najboljši tujec pa je bil četrti.

V drugi etapi kolesarske dirke Po Sloveniji so slovenski tekmovalci povsem pokorili konkurenco. Po 183 kilometrih - start je bil v Medvodah, cilj pa na Sveti gori pri Novi Gorici, so zasedli prva tri mesta. Zaključni vzpon je najhitreje premagal kolesar Adrie Mobila Tomaž Nose, ki je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku, drugo mesto je z zaostankom osem sekund zasedel Jure Golčer (Perutnina Ptuj), tretje pa Nosetov moštveni kolega Miha Švab. Najboljši tujec je bil na četrtem mestu lanski zmagovalec Poljak Przemyslav Niemec. V soboto bo na sporedu kraljevska etapa od Nove Gorice do Vršiča, dirka pa se bo končala v nedeljo z etapo od Grosuplja do Novega mesta.

Tako kot prva etapa je tudi druga potekala po pričakovanjih. Tako kot na prekmurskih ravnicah se tudi tokrat kolesarji dolgo časa niso pretegnili, ritem so povečali šele pred vznožjem zaključnega vzpona na Sveto goro. Pred tem je sicer potekal boj za točke na gorskih (na njih je pikčasto majico uspešno branil kolesar Radenske Power Bara Matej Gnezda, na letečih ciljih pa je še vedno najbolj prepričljiv italijanski kolesar Lampreja Ruggero Marzoli, toda pobegov spet ni bilo veliko. Še najbolj obetaven je bil približno 50 kilometrov pred ciljem, v katerem je bilo udeleženo kar nekaj Slovencev, vendar si ubežniki niso prigarali večje prednosti.

Kot so napovedovali strokovnjaki, se je etapa odločila na zaključnem, tri kilometre dolgem vzponu. Mnogi so največ možnosti pripisovali lanskemu zmagovalcu Przemyslavu Niemecu, ki naj bi bil v odlični formi - sam je dirko ocenil kot enega glavnih ciljev sezone, a velikih pričakovanj ni imel samo Poljak. Da so odlični na vzponu, so hoteli dokazati še nekateri, predvsem kolesarji novomeške Adrie Mobil in ptujske Perutnine. Že pred začetkom vzpona se je začel boj za najboljši izhodiščni položaj, na koncu pa se je izkazalo, da so bili v boljši dnevni formi Novomeščani, od katerih so se kar trije uvrstili med prvih pet, zmagal je lanski profesionalec v švicarskem Phonaku Tomaž Nose, tretji je bil Miha Švab, peto mesto pa je zasedel njihov novomeški Hrvat Robert Kišerlovski.

(vir - 24ur.com)