Favorit Tomaž Nose se je le križal

22.06.2009

Štiriindvajsetletni danski lepotec Jakob Fuglsang (Saxo) je že v prvi kraljevski etapi dokazal, da letos na kolesarski dirki Po Sloveniji ne bo nihče z njim zobal sladkih češenj. S svojo vožnjo je povsem postavil na glavo napovedi večine, da prva etapa še ne bo odločilna. A Danec, ki je že na štartu v Kopru dejal, da ga zmaga zelo zanima, kar 45 kilometrov, od zadnjih štirih kilometrov vzpona na Vršič do cilja v Beljaku na Koroškem, ni več gledal nazaj za slovenskimi zasledovalci.

Tomaž Nose (Adria Mobil) in Mitja Mahorič (Radenska KD) sta se morala potolažiti le s skupno zmagovalno fotografijo z bodočim šampionom cest, morda tudi Toura. Hkrati so mu že vsi priznali, da je za njih domala nepremagljiv tudi na Krvavcu, saj ima že velikanski dve minuti naskoka.

"Ko je popustil tudi Nose, ki ga sicer nisem poznal, a je bil močan, nisem več gledal nazaj. Zdi se mi brez pomena, saj je potem treba še enkrat uiti znova. Dolg prvi klanec je bil kar pravi zame, dobro sem se počutil in po dobri formi na Dauphine Libere sem upal, da sem zadržal visoko formo," je v cilju ves nasmejan govoril Jakob Fuglsang, za katerega je bila to sploh šele druga zmaga na cesti po lanski zmagi na dirki Po Danski. Ob paradi na Glavnem trgu v Beljaku je jasno pokazal na svojo nadlaket, kjer ima narisano mavrico s simbolom svetovnega prvaka med gorskimi kolesarji, ki ga je osvojil leta 2007. Fuglsang, ki ga je direktor Riis, vzel v ekipo po vsega osmih dirkah na cesti, je bil letos že šesti na dirkah Dauphine Libere in Po Kataloniji. Prav izjemne izkušnje z gorskega kolesa so mu pomagale, da Nose in Mahorič na divjem spustu v Kranjsko Goro nista uspela izničiti dobrih deset sekund zaostanka. Fuglsang je prednost le povečeval, posebej v spustu s Korenskega sedla. "Spusti so bili zares tehnično zahtevni po slabi cesti in kockah. Prav tu so mi pomagale izkušnje iz gorskega kolesarstva," je pritrdil heroj dneva.

Tomaž Nose je ugotavljal, da tako močnemu kolesarju praktično ne more konkurirati. "Dobro, da smo šli v začetku počasi. Ko sem gledal na števec, sem se kar križal, koliko kilometrov je bilo še do konca. Tako dolgo dirko sem vozil enkrat daleč nazaj. Moja ekipa, Fajt in Murn sta vlekla zelo močno v spodnjem delu Vršiča, skočil sem, a so se me ostali držali. Fuglsang je tako dober, da bom vesel, če bom drugi na koncu," je pojasnjeval Tomaž Nose, ki je v dolini Soče odletel v jarek zaradi padca kolesarja pred njim, a je lahko nadaljeval.

Mitja Mahorič, ki je v maratonski in vroči etapi zares pokazal moč ptujskega "diesla", je bil zelo razočaran. "Zavore na spustu z Vršiča in Korenskega sedla mi niso prijele. Če sem stisnil preveč, so zablokirale. Če nisem stisnil, sem priletel 10 km/h preveč in sem denimo prva dva ovinka z Vršiča zvozil le z veliko sreče," je bentil Mitja Mahorič in dodal: "Bil sem dovolj močan, da bi v klanec držal Fuglsanga, ali kako se že piše, a sem bil prepričan, da ga bova z Nosetom navzdol ujela. Tako pa mi je še Nose uhajal. V klanec na Korensko sedlo sem znova zmanjšal razliko, a nisem imel nikakršnih pogojev, da bi Noseta ujel navzdol. Potem sta me ujela še Gašper Švab in Dario Cioni. Imel sem noge za zmago, vendar…."

(vir - www.dnevnik.si)